بسیاری از معتادان هیچگاه بیماری اعتیاد خود را قبول نمی کنند و همواره آنرا انکار می کنند این افراد بر این باورند که به مصرف مواد مخدر وابسته نیستند و هرگاه اراده کنند می توانند مصرف را قطع کنند ما در ادامه این مطلب در سایت دکتر علی بابایی درباره اعتیاد و روش های ترک مواد مخدر در شهرکرد را توضیح داده ایم. ترک اعتیاد در این بیماران بسیار دشوار است زیرا اولین گام در ترک اعتیاد پذیرش بیماری و پیدا کردن راهکار برای درمان بیماری است.

دسته دیگری از بیمارانی که در دام اعتیاد گرفتار شده اند کسانی هستند که کاملاً بیماری خود را قبول دارند و به دنبال راهی برای رهایی از این بیماری هستند. برخی از این افراد بارها اقدام به ترک اعتیاد کرده اند و پس از مدتی دوباره به دلایل مختلف به مصرف مواد پرداخته و بیماری آنها عود کرده است. این افراد و خانواده آنها به دنبال روشی قطعی و علمی برای درمان بیماری هستند و سوالی که در ذهن دارند این است که بهترین روش برای ترک اعتیاد چیست؟

انواع روش‌های ترک اعتیاد

در این بخش می خواهیم یک فرد بیمار به مواد مخدر  را در مسیر ترک از آغاز تا پایان همراهی کنیم. مراحل ترک عبارتند از:

قبول و اعتراف وجود یک مشکل

به نظر راحت است ولی در واقع این مرحله سخت ترین قدم است. همیشه شروع یک تغییر سخت و سنگین است. اما همین که باور داشته باشید و قدم اول را بردارید بخش سخت ماجرا را از سر گذرانده اید. این کار به شما شجاعت مقابله با اعتیاد و زمینه های ایجاد آن را می دهد. می توانید برای عملکرد بهتر با خانواده، دوستان، مشاور و مسئولان کمپ ترک اعتیاد مشورت کنید. گاهی چیزی را می دانیم اما برای باور پیدا کردن به آن لازم است با دیگران در مورد حسمان صحبت کنیم. درست است؟

توجه به آثار مخرب اعتیاد

از این مرحله راحت نگذرید. اول باید بفهمید چه چیزهایی را بخاطر مواد از دست داده اید. چه اتفاقات و تجربه های بدی صدقه سری مواد برایتان پیش آمده؟ چه کسانی را از دست داده اید؟ حالا به این فکر کنید که پاک شدن از مواد چطور می تواند به زندگی و سلامت اعضای بدن شما مثل معده کمک کند؟ چه چیزهایی را که حسرتشان را داشتید می توانید بدست آورید؟ خاطره نویسی روزانه و دردودل با شخص خودتان یکی از بهترین روش هاست. در این دفتر می توانید علاوه بر این موارد، برنامه ریزی ترک، اهداف و محرک های خود را بنویسید. از من می شنوید به هیچ عنوان قدرت نوشتن و کلمات را دست کم نگیرید.

کمک حرفه ای بگیرید

به متخصص ترک اعتیاد مراجعه کنید تا باهم برنامه ای دقیق بریزید و شروع کنید. این برنامه می تواند شامل تراپی و مشاوره فردی، خانوادگی، ملاقات های گروهی، عضویت در گروه های حامی و سایر درمان ها باشد

مرکز ترک مواد مخدر در شهرکرد(مشاوره -سم زدایی-پیگیری -درمان عوارض)09135900200

پس از ترک، قدر پاکی را بدانید!

زندگی خود را با اعتیاد و بدون آن مقایسه کنید. چه چیزهایی الان دارید که قبلا از آن ها محروم بودید؟ به آزادی، سلامتی، ثبات مالی و روابط اجتماعی بهتری که دارید ببالید. همین فرمان را ادامه دهید.

مراحل شروع و تمام نقاط ضعف و قوت برنامه ی خود را ثبت کنید

به شما کمک می کند فراموش نکنید چه مسیری را طی کرده اید، کجا ایستاده اید و به کجا باید بروید.

مطلب پیشنهادی جهت درمان عوارض ترک اعتیاد

موقعیت و محل وسوسه را بشناسید:

منظور ، چیزها و حتی افرادی اند که می توانند باعث وسوسه ی شما برای مصرف دوباره شوند. مثلا با شناخت استرس، احساسات ناآرام، علائم محیطی، بیماری های فیزیکی و روحی بهتر می توانید از پس مدیریت آن ها بربیایید.

محیط خود را تغییر دهید:

اگر ترک کنید و همچنان با عادت های روزمره ی قدیمی به زندگی ادامه دهید شانس شکست نقشه بالا می رود. پس همانطور که در مرحله ی قبل هم گفتیم از وسوسه ها دوری کنید!

ورزش، ورزش و باز هم ورزش: در این مسیر که پستی و بلندی های زیادی دارد، ورزش می تواند رفیق خوبی باشد. ورزش کمک می کند:

عملکرد ذهنتان بهتر شود.

استرس شما کاهش یابد.

خواب بهتری داشته باشید.

وسوسه های مواد کمتر شود.

مهم از همه، اعتماد به نفس بالاتری پیدا کنید.

گذشته را بپذیرید

طبیعی است که حس بدی نسبت که رفتارهای گذشته خوی داشته باشید. طبیعی است که بخاطر بدی هایی که به خود و خانواده کرده اید عذاب وجدان داشته باشید. حتی ممکن است از خودتان متنفر باشید! حق هم دارید اما شما در آغاز مسیری به سوی آینده هستید و برای اینکه بهتر پیش بروید لازم است گذشته را با تمام کثیفی ها و ناراحتی هایش به خاطر داشته باشید. پس از گذشته فرار نکنید تا فرصت آینده ای بهتر را داشته باشید.

مرکز ترک مواد مخدر در شهرکرد(مشاوره -سم زدایی-پیگیری -درمان عوارض)09135900200

اگر لغزیدید، کمک بگیرید

ممکن است در هر مرحله دلتان بخواهد برگردید به همان مسیر قدیمی. ممکن است بارها فراموش کنید چرا شروع کرده اید یا از خود بپرسید که اصلا که چی؟ فایده ی همه ی این ها چیست؟ چرا تحمل کنم؟ در این مواقع بدون آنکه اجازه دهید ذهنتان شروع به فلسفه سازی اشتباه کند درخواست کمک کنید. یادتان نرود که از چه شرایطی شروع کرده اید و چه سختی هایی کشیده اید. فراموش نکنید که ترک اعتیاد زمان، اشتیاق و حمایت می طلبد پس تنهایی این مسیر را طی نکنید. افرادی هستند که شما را دوست دارند و برایشان مهم هستید. پس راه های پاک باقی ماندن پس از ترک اعتیاد را جدی بگیرید.

چگونه به یک فرد معتاد کمک کنیم؟

اگر شما به جای شخص معتاد، یکی از نزدیکانش هستید که در نهایت عشق و نگرانی تصمیم به کمک به او را گرفته اید که بهترین کارهاست، می توانید از مراحل کمک به فرد معتاد ایده های خوبی بگیرید.

  1. حمایت خود را به او ثابت کنید.
  2. روش درمانی که برای آن شخص مناسب تر به نظر می رسد را انتخاب کنید.
  3. خود را برای کلی سختی و مشکل آماده کنید و ثابت قدم باشید.
  4. رابطه ای برپایه ی اعتماد با او بسازید.
  5. تعاملات مداوم و موثری با او داشته باشید.
  6. او را در مراحل درمان تنها نگذارید.

مرکز ترک مواد مخدر در شهرکرد(مشاوره -سم زدایی-پیگیری -درمان عوارض)09135900200

مراحل پاک شدن از انواع مواد مخدر 

به صورت کلی ترک کردن مواد دارای چهار مرحله ی اصلی است.

  1. شروع درمان
  2. پرهیز زودهنگام
  3. حفظ پرهیز
  4. بازیابی پیشرفته

هر کدام از این مراحل پاک شدن از مواد  می توانند سختی های فراوان داشته باشند که باید برای آن ها کاملا آماده باشید.

 اعتیاد به مواد یک بیماری است و باید درمان شود. درمان این بیماری، ترک اعتیاد نامیده می‌شود. روش‌های مختلفی برای ترک اعتیاد وجود دارد که هر کدام از آن‌ها مناسب برای یک فرد و مخدری است که مصرف می‌کند.  از آن جایی که اعتیاد یک بیماری مزمن است، نمی‌توان آن را چند روزه درمان کرد. هنگامی که فرد معتاد تصمیم به ترک می‌گیرد، باید طبق اصول خاصی پیش رود و به درستی گام بردارد. در ادامه به معرفی روش‌های مختلف ترک اعتیاد و معرفی آنها می‌پردازیم. توجه داشته باشید که درمان‌های ترک اعتیاد باید سه مسئله را پیوسته در برنامه‌ی خود رعایت کنند:

  • کمک به ترک اعتیاد
  • کمک به پاک ماندن بعد از ترک
  • کمک به پویا بودن فرد در میان خانواده، دوستان و جامعه.

روش‌های ترک اعتیادی که در ادامه آورده می‌شوند، جزو روش‌های موفقیت‌آمیز بوده‌اند. بهترین و سریع‌ترین روش ترک اعتیاد برای هر کس متفاوت است. برای تعیین بهترین روش ترک اعتیاد باید شرایط فرد و ماده‌ مخدر مصرفی مورد بررسی قرار گیرد و بهترین و سریع‌ترین روش برای او انتخاب شود.

۱. سم زدایی

یکی از روش‌های موثر در ترک اعتیاد، سم‌زدایی است. در این روش، همان‌طور که از نام آن می‌توان برداشت کرد، ماده‌ی اعتیاد آور از بدن فرد خارج می‌شود. در نتیجه سم زدایی اثرات ماده‌ی مخدری که در بدن متابولیزه شده است، کاهش پیدا می‌کند. این کار در شرایطی ایمن و بدون خطر انجام می‌شود. انتخاب این روش به عوامل مختلفی وابسته است. اگر فرد بخواهد سم‌زدایی را انتخاب کند، باید پزشک او با بررسی شرایط فرد این روش را تأیید کند. همچنین شرایط روانی فرد در انتخاب این روش بسیار مؤثر است. از طرفی میزان وابستگی یکی دیگر از این عوامل است.

هدف دیتاکس یا سم زدایی جلوگیری از وخامت علائم ترک اعتیاد است. هنگامی که فرد معتاد مصرف ماده‌ی مخدر خود را به طور ناگهانی کنار می‌گذارد، بدن او علائمی از خود نشان می‌دهد که می‌تواند فعالیت‌های روزانه‌ی او را مختل کند. شدت بروز این علائم بستگی به میزان مصرف فرد دارد. هر کسی تجربه‌ی متفاوتی از این روش دارد، زیرا ترک مواد بستگی به نوع ماده و شدت اعتیاد دارد.

در سم زدایی از داروهایی استفاده می‌شود که به فرد اجازه می‌دهند سختی کمتری در طول فرایند بکشد. برای بیشتر مواد مخدر، معمولاً چندین رو تا چند ماه طول می‌کشد تا علائم ترک اعتیاد برطرف شود. مدت زمانی که فرد این علائم را نشان می‌دهد به موارد زیادی بستگی دارد که عبارت‌اند از:

  • نوع ماده‌ی مخدر
  • مدت زمان مصرف مواد
  • شدت اعتیاد به ماده‌ی مخدر
  • روش مصرف ماده‌ی مخدر (کشیدن، خوردن، تزریق کردن یا بلعیدن)
  • میزان مواد مصرفی در هربار استفاده
  • سابقه ی خانوادگی
  • ژنتیک
  • شرایط جسمی
  • شرایط روانی.

مرکز ترک مواد مخدر در شهرکرد(مشاوره -سم زدایی-پیگیری -درمان عوارض)09135900200

آیا می‌توان در منزل سم‌زدایی کرد؟

سم‌زدایی در منزل ممکن است سبب مرگ شود. در صورتی که این فرایند تحت نظر پزشک صورت نگیرد، می‌تواند سبب تسنج، دهیدراتاسیون یا از دست دادن آب بدن و شوک شود. اگر انتخاب فرد سم‌زدایی باشد، چه در خانه و چه در مرکز و کمپ ترک اعتیاد، حضور تیم متخصص و کادر درمان ضروری است.

عوارض سم‌زدایی کدام‌اند؟

با وجود این که سم‌زدایی با هدف کاهش و تخفیف علائم ترک مواد انجام می‌شود، عوارض و علائمی برای بیمار به همراه می‌آورد. علائم سم زدایی مواد مخدر عبارت‌اند از:

  • اضطراب و خشم
  • بی‌خوابی
  • تهوع
  • بدن درد و ناخوشی
  • تغییر خلق
  • کمبود خواب
  • اختلال تمرکز.

سم‌زدایی سریع و فوق سریع مواد مخدر

روش سریع و فوق سریع سم‌زدایی مواد مخدر از بدن در مدت زمان کوتاه‌تری نسبت به سم‌زدایی عادی صورت می‌گیرد. این روش در مدن زمان کوتاه‌تری مواد مخدر را از بدن می‌زداید و علائم ترک را تخفیف می‌دهد. سم‌زدایی سریع گران قیمت و در عین حال خطرناک است. در این نوع دیتاکس، بیمار بیهوش می‌شود و داروهایی به بدن او تزریق می‌گردند که جانشین مواد مخدر می‌شوند. این روش بیشتر برای کسانی کاربرد دارد که معتاد به هروئین و مسکن‌ها هستند. خطرات این روش از مزایای آن بیشتر هستند و انجام آن معمولاً توصیه نمی‌شود. سم‌زدایی سریع ممکن است باعث موارد زیر شود:

  • حمله‌ی قلبی
  • پارانویا
  • دمای بالای بدن
  • عفونت
  • تهوع
  • استفراغ
  • آسپیراسیون
  • خفگی
  • مرگ.

سم‌زدایی فوق سریع در چند ساعت انجام می‌شود و معمولاً ۱ نفر از هر ۵۰۰ نفر جان سالم به در نمی‌برند. همچنین به یاد داشته باشید که سم‌زدایی اولین مرحله‌ی ترک اعتیاد است و باید مراحل دیگر به طور پیوسته انجام پذیرند.

اولین مرحله از ترک اعتیاد سم زدایی است که در طی آن مواد مخدر از بدن زدوده می‌شود. سم زدایی باعث می‌شود که عوارض و علائم ترک اعتیاد کمتر شود. سم زدایی در منزل و بدون نظارت پزشک می‌تواند منجر به مرگ فرد شود.

مرکز ترک مواد مخدر در شهرکرد(مشاوره -سم زدایی-پیگیری -درمان عوارض)09135900200

2. درمان رفتاری-شناختی (CBT)

در این درمان به مصرف کننده اجازه داده می‌شود با مشکلات و درگیری‌های ذهنی خود روبه‌رو شود. امروزه از این درمان به طور گسترده استفاده می‌شود. CBT به بیمار این امکان را می‌دهد تا زوایای مختلف اعتیاد را ببیند و با مشکلاتی که این بیماری برای او پدید آورده است روبه‌رو شود.

وقتی که یک فرد معتاد با عواقب بیماری خود آشنا شود و با روند آن به خوبی آشنا باشد، بهتر می‌تواند به ترک آن بیندیشد. این درمان به معتادان کمک می‌کند افکار منفی خود را بشناسند و با آن‌ها مقابله کنند. یکی از دلایل رفتن به سمت مواد مخدر، خاموش کردن این افکار منفی در سر فرد است. فرد برای این که به این افکار اجازه‌ی ورود به سرش را ندهد، به مواد مخدر روی می‌آورد. در صورتی‌که مشکل اصلی فرد کشف شود و حل شود، فرد دیگر نیازی به استفاده از مواد مخدر نمی‌بیند، از این رو فرایند ترک موفقیت‌آمیز خواهد بود. در واقع با این درمان می‌تواند مشکل را از ریشه حل کند.

این افکار منفی معمولاً دلیل ایجاد افسردگی و یا اختلالات روانی دیگر در کنار اعتیاد هستند. این اختلال‌ها هم باعث مصرف بیشتر مواد شده و اعتیاد را تشدید می‌کند.

علاوه بر این فرد فشارهای روانی زیادی را در طول فرایند ترک تحمل می‌کند. در اکثر موراد هم فرد با مشکلات عاطفی و خانوادگی که در اثر اعتیاد برای فرد ایجاد شده است، دست و پنجه نرم می کند. صحبت با روانپزشک در این دوره و هدایت فرد در یک مسیر روحی درست، بسیار کارامد خواهد بود.

روش‌هایی که درمان رفتاری شناختی به کار می‌گیرد شامل موارد زیر هستند:

  • به فرد کمک می‌کند تا باورهای غلط و احساسات منفی که نسبت به خود دارند را کنار بگذارند.
  • از روش‌های خود درمانی کمک می‌گیرند تا خُلق آنها را بهبود ببخشند.
  • توانایی برقراری ارتباط را در آنان تقویت می‌کند و تکنیک‌هایی را به آنها آموزش می‌دهند.

چیزی که باعث می‌شود معتادان به سوی مصرف مواد بروند و پاک نمانند، تحریک ذهنی است. معمولاً معتادان با یک سری عوامل، تحریک به مصرف مجدد می‌شوند. درمان شناختی رفتاری به معتادان می‌آموزد که با این عوامل مقابله کنند. این کار از سه طریق انجام می‌پذیرد که عبارت‌اند از:

  1. شناخت: شناخت شرایط و عواملی که فرد را تحریک به مصرف دوباره‌ی مواد می‌کند. مثلاً وقتی فرد در جمع دوستان خود قرار می‌گیرد، تمایل به مصرف مواد مخدر با آنان دارد.
  2. اجتناب کردن: فرد تا جایی که می‌تواند باید از شرایطی که او را تحریک به مصرف مواد می‌کند، اجتناب کند. مثلا به دیدار دوستان مصرف کننده‌ی خود نرود.
  3. کنار آمدن: فرد باید یاد بگیرد که با این حالت کنار بیاید و سعی کند خُلق خود را بهبود ببخشد.

مرکز ترک مواد مخدر در شهرکرد(مشاوره -سم زدایی-پیگیری -درمان عوارض)09135900200

۳. ترک اعتیاد به وسیله‌ی دارو

داروها ترک اعتیاد را تسهیل می‌کنند. بسیاری از افرادی که تصمیم به ترک اعتیاد می‌گیرند، روی تصمیم خود نمی‌مانند چون نمی‌توانند با علائم ترک مواد کنار بیایند. داروهای خاصی هستند که این حالات را تخفیف می‌دهند و ترک را برای فرد آسان‌تر می‌کنند. داروهایی که برای ترک اعتیاد استفاده می‌شوند ممکن است برای بیماران سرپایی و یا بیماران بستری شده در مراکز ترک اعتیاد تجویز شوند. دوز مناسب هر بیمار با بیمار دیگر متفاوت است تا بهترین اثربخشی در ترک مواد حاصل شود. داروهای مختلفی در برنامه‌ی درمانی ترک مواد مخدر استفاده می‌شوند و هر کدام اثر خاصی دارند. این داروها عبارت‌اند از:

بنزودیازپین

این دارو میزان اضطراب و استرس فرد را کاهش می‌دهد. اضطراب از عوارض معمول ترک مواد اعتیادآوری چون کوکائین و افیون‌هایی چون هروئین و تریاک است. این دارو اثر آرام بخش دارد. پزشکان در تجویز این دارو احتیاط زیادی به خرج می‌دهند، زیرا خود آن اعتیادآور است.

داروهای ضد افسردگی

بدون مصرف مواد اعتیارآور، فرد معتاد احساس غمگینی و افسردگی می‌کند. زیرا سطح هورمون‌های شادی آور در او بدون مصرف مواد پایین است. از آن‌جایی که برای مدت طولانی برای شادی فرد به مواد وابسته بوده، کمی طول می‌کشد تا مغز فعالیت طبیعی و عادی خود را بازیابد. داروهای ضدافسردگی چون سرترالین و فلوکستین، می‌توانند جایگزین خوبی برای مواد باشند. تا زمانی که مغز فعالیت عادی خود را برای شاد بودن به دست آورد، این قرص‌ها می‌توانند به او کمک زیادی بکنند.

قرص B2

قرص b2 (بوپرنورفین) که با نام تجاری نالوکسان شناخته می‌شود، از آلکالویئد‌های گیاه خشخاش بدست می‌آید. هرچند این قرص برای ترک اعتیاد استفاده می‌شود، اما خود جزء مواد مخدر نیمه صنعتی دسته بندی می‌شود. از قرص b2 برای ترک اعتیاد به عنوان جایگزین ترامادول و متادون استفاده می‌شود. استفاده دیگر از این دارو برای رفع دردهای حاد و مزمن است. قرص ب2 عمدتاً بصورت قرص زیرزبانی یا تزریق تجویز می‌شود.

متادون

متادون در دسته شبه داروی مخدر صنعتی و آزمایشگاهی قرار دارد. این دارو عمدتاً برای درمان اعتیاد به مواد مخدر شبه افیونی مثل هروئین، مورفین و کدئین به‌کار می‌رود. در فرایند ترک از قرص و شربت متادون برای مهار بیماری و جلوگیری از عوارض ترک استفاده می‌شود.

قرص کلونیدین

همراهی نام قرص کلونیدین و ترک اعتیاد به گوش بسیار از ما رسیده‌ است. این دارو انقباضات عضلانی، دردها و گرفتگی‌ها، عرق کردن و اضطراب را کاهش می‌دهد. کلونیدین همچنین از تشنج و لرزش هم جلوگیری می‌کند.

۴. روش ۱۲ قدم برای ترک اعتیاد

این روش ترک اعتیاد را می‌توان برای ترک الکل و مواد مخدر به کار برد. این روش یک روش گروهی ترک اعتیاد است که به بیمار کمک می‌کند نسبت به آسیب‌ها و پیامدهای اعتیاد شناخت پیدا کند. پیامدهای اعتیاد می‌تواند شامل پیامدهای اجتماعی، عاطفی، روانی و جسمی باشد. روش ۱۲ قدم ترک مواد با پذیرش آغاز می‌شود و بعد از آن نوبت تسلیم شدن به یک قدرت بالاتر است. بعد از آن نوبت به مشارکت پیوسته در ملاقات‌های گروهی است. در این گروه‌ها افراد به دور هم جمع می‌شوند و همدیگر را حمایت می‌کنند.

انجمن معتادان گمنام ایران چیست؟

انجمن معتادان گمنام یا NA یک نهاد خودجوش و مردمی است. این انجمن توسط افرادی که درگیر اعتیاد بوده‌اند و از آن نجات پیدا کره‌اند، پایه گذاری شده است. هدف از ایجاد این انجمن حمایت از سایر معتادان برای رهایی از چنگال اعتیاد است. عضویت در جلسات ‌NA این انجمن رایگان است و هر کسی که بخواهد از شر اعتیاد نجات پیدا کند، می‌تواند در این گردهمایی‌ها شرکت کند.

5. ترک اعتیاد با شوک درمانی (ECT)

در درمان اعتیاد با شوک، از شوک الکتریکی با ولتاژهای متغیر بر روی مغز استفاده می‌شود. شوک الکتریکی برای درمان بسیاری از اختلالات روانی که معمولاً در آنها افکار خودکشی هم وجود دارد، استفاده می‌شود. برخی از این اختلالات عبارت‌اند از دوقطبی، افسردگی شدید و اسکیزوفرنی. برخی از این اختلالات باعث اعتیاد می‌شوند و درمان این‌ها یکی از گام‌های مهم در ترک اعتیاد است. ترک مواد با شوک الکتریکی از روش‌های جدید ترک اعتیاد است.

داروهای گیاهی مناسب برای ترک اعتیاد بسیارند، اما عملکرد و اثربخشی آن‌ها به طور دقیق مشخص نشده است. اما برخی از این داروها باعث کاهش عوارض ترک اعتیاد می‌شوند. در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • همان طور که می‌دانید، ترک اعتیاد با اضطراب و استرس همراه است. برای تخفیف این اضطراب ناشی از ترک مواد مخدر، می‌توان از اسطخودوس و گل‌گاوزبان استفاده کرد.
  • اگر فرد دچار اسهال و دل‌پیچه شود می‌توان به او ریشه‌ی مارشمالو داد.
  • در صورتی که فرد دچار تهوع و استفراغ شود، نعناع و زنجبیل می‌توانند بسیار اثربخش باشند.

چه غذاهایی برای ترک اعتیاد مناسب است؟

این که در زمان ترک اعتیاد چه غذاهایی باید بخوریم، می‌تواند تأثیر بسزایی در روند ترک و مدت زمان سم‌زدایی داشته باشد. تغذیه‌ی مناسب می‌تواند علائم و عوارض ترک اعتیاد را کاهش دهد. بیشتر افراد حین ترک اعتیاد به استفاده از مکمل‌ها و ویتامین‌ها توجه می‌کنند. اما دقت داشته باشید که فقط استفاده از ویتامین‌ها مهم نیست، بلکه مصرف فیبر و سبزیجات هم در این مسیر نقش پررنگی دارد. آنتی اکسیدانت‌های موجود در میوه و سبزیجات تعیین کننده و اثرگذارند.

از میان ویتامین‌ها، ویتامین‌های گروه B کمک کننده و مهم‌اند. همچنین مواد معدنی همچون منیزیم و سلنیوم هم در زمان ترک اعتیاد لازم و ضروری هستند. برای اینکه فرد دچار آسیب نشود، بهتر است مصرف پروتئین او در زمان ترک مواد منظم و کافی باشد. بنابراین مصرف کافی گوشت ضروری است.

اراده قوی بیشترین تأثیر را در ترک اعتیاد دارد.

مرکز ترک مواد مخدر در شهرکرد(مشاوره -سم زدایی-پیگیری -درمان عوارض)09135900200

ترک انواع مواد مخدر

هر کدام از موادی که در ادامه معرفی می‌کنیم، روش مناسب خود را برای ترک دارند. برخی از آن‌ها روش ترک مشابه و برخی دیگر روش‌های ترک متفاوتی دارند.

۱. ترک شیشه

شیشه یکی از محبوب‌ترین و خطرناک‌ترین مواد مخدر موجود در بازار است و در میان جوانان از شهرت بالایی برخوردار است. شیشه معمولاً با یک بار مصرف باعث اعتیاد می‌شود و سرخوشی ناشی از آن دیگر تکرار نخواهد شد. شیشه وابستگی بسیار بالایی ایجاد می‌کند و ترک آن بسیار دشوار است. عوامل تعیین کننده در ترک شیشه شامل مدت زمان مصرف، سن مصرف، میزان مصرف و سایر موارد است. این ماده را می‌توان بلعید، استنشاق کرد، دود کرد و تزریق نمود. یکی از حادترین عوارض شیشه این است که باعث ایجاد حالت پارانوئیدی می‌شود. همچنین توهم‌های شدید برای او رقم می‌‌زند. از روش‌هایی که برای ترک شیشه استفاده می‌شود، سم‌زدایی است. لازم به ذکر است که شیشه از سخت‌ترین مواد برای ترک می‌باشد و نیازمند تیم متخصص برای ترک است.

۲. ترک هرویین

هروئین از مشتقات مورفین است که به مراتب قوی‌تر می‌باشد و وابستگی بیشتری در فرد ایجاد می‌کند. هروئین معمولا ترک بسیار سختی دارد و در بیشتر کمپ‌های ترک اعتیاد از روش متادون برای ترک هروئین استفاده می‌شود. اما متادون خود باعث اعتیاد می‌شود. روش بهتری که برای ترک مورفین و هروئین استفاده می‌شود، سم‌زدایی است.

۳. ترک کراک

کراک از مواد محرک است و باعث بالاتر رفتن فعالیت مغز می‌شود. این ماده مستقیماً بر دستگاه عصبی مرکزی اثر می‌گذارد و این یعنی فاجعه. این ماده مخدر بسیار مخرب است و اثرات جبران‌ناپذیری بر روی مغز می‌گذارد. برای ترک این ماده علاوه بر درمان رفتاری شناختی، سم‌زدایی آهسته هم باید صورت گیرد.

۴. ترک ماری جوانا

ماریجوانا وابستگی جسمی بسیار کم اما وابستگی روانی بالایی دارد و به همین خاطر هم ترک آن ساده نیست. ماری جوانا به سادگی بر حافظه‌ی بلندمدت و کوتاه‌مدت فرد اثر می‌گذارد و این برای جوانان و نوجوانان اثر بسیار مخربی است. برای ترک ماری جوانا یا گل دارویی وجود ندارد و در واقع برای ترک گل، فرد بیشتر به مشاوره روانپزشکی و کمک روانشناختی دارد. همچنین درمان رفتاری شناختی می‌تواند بسیار کمک کننده و حمایت گر باشد.

۵. ترک حشیش

حشیش یا کانابیس از دیگر مواد محرک اعتیادآور است. از مهم‌ترین قدم‌هایی که فرد برای ترک حشیش باید بردارد، داشتن آمادگی ذهنی است. در‌صورتی‌که مصرف‌کننده واقعاً بخواهد حشیش را ترک کند و اراده‌ی قوی برای این کار داشته باشید، دکتر روانپزشک می‌تواند به او کمک زیادی کند. ترک این ماده به سختی مواد دیگر نیست و تنها نیازمند یک اراده‌ی قوی و همچنین پایداری در پاک ماندن است.

۶. ترک متادون

متادون دارویی است که برای ترک مواد مخدری همچون هروئین، مورفین و تریاک استفاده می‌شود. متأسفانه برخی تصور می‌کنند که متادون اعتیادآور نیست، اما این‌گونه است و متادون می‌تواند مانند مواد مخدر دیکر برای فرد اعتیاد ایجاد کند. بهتر است ترک اعتیاد به متادون با سم زدایی و درمان شناختی رفتاری انجام شود. زیرا علائم روانی نیاز به متادون بعد از ترک با فرد باقی می‌ماند.

۷. ترک ترامادول

ترامادول یک مسکن ضد درد است. علاوه بر اثر تسکین دردی که دارد، نوعی نشاط و سرخوشی هم در مصرف کننده ایجاد می‌کند که سبب مصرف بیش از اندازه و گاهی اعتیاد به آن می‌شود. ترامادول را می‌توان در مدت زمان کمی ترک کرد. برای ترک این دارو در ابتدا باید دلایل کشش به این مخدر را در فرد پیدا کرد و سعی در برطرف کردن آن داشت. برای ترک این دارو حتما باید روان درمانی صورت گیرد.

۸. ترک تریاک و شیره تریاک

تریاک و شیره یکی از رایج‌ترین مواد مخدر در ایران است. تریاک از گیاه خشخاش گرفته می‌شود. شیره تریاک هم از ترکیب سوخته تریاک و تریاک و جوشاندن و صاف کردن آن به‌دست می‌آید. یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای ترک تریاک و ترک شیرده تریاک روش سم زدایی است. سم زدایی تریاک تقریبا ۱۴ روز طول می‌کشد. بعد از سم زدایی مشاوره با روانپزشک، احتمال ترک موفقیت آمیز را بیشتر می‌کند. همچنین از روش‌های ترک تدریجی، ترک با کمک دارو و روش‌های سنتی هم برای ترک این ماده مخدر استفاده می‌شود.

بسیاری از افراد در روش ترک اعتیاد در منزل برای ترک تریاک و شیره استفاده می‌کنند. بهتر است بدانید که فرایند ترک مواد باید زیر نظر پزشکان و روانپزشکان متخصص انجام شود و ترک اعتیاد در منزل می‌تواند خطرناک باشد و حتی گاهی منجر به مرگ فرد شود.

داشتن حمایت روانی یکی از مهم‌ترین عوامل در ترک اعتیاد موفق است.
راهنمای ترک اعتیاد مواد مخدر

اعتیاد به انواع مواد مخدر سنتی یا صنعتی و نیمه صنعتی می‌تواند اثرات مخربی روی سلامت فردی، زندگی شخصی و کاری و تحصیل فرد داشته باشد. البته اعتیاد تنها بر فرد معتاد تأثیر نمی‌گذارد و در واقع بلای جان خانواده و جامعه هم هست. یعنی اعتیاد چیزی شخصی نیست. اعتیاد یک فرد مستقیماً روی زندگی همسر و فرزندان و خانواده درجه یک فرد تأثیر می‌گذارد. یکی از عوارض اعتیاد طلاق است و این به معنای از هم پاشیدن بنیان خانواده است.

منظور اینکه ترک اعتیاد نه تنها زندگی شما را بهتر می‌کند، بلکه جامعه سالم‌تری هم ایجاد می‌کند. یکی از گام‌های مهم در ترک اعتیاد موفق انتخاب روش درست برای ترک اعتیاد است. امروزه کلینیک‌های ترک زیادی وجود دارد که از روش‌های مختلفی برای ترک استفاده می‌کنند. تیم پزشکی و روانپزشک تأثیر زیادی در میزان موفقیت ترک دارد. از این رو در انتخاب روانپزشک برای ترک اعتیاد دقت زیادی داشته باشید.

مرکز ترک مواد مخدر در شهرکرد(مشاوره -سم زدایی-پیگیری -درمان عوارض)09135900200

چرا ترک اعتیاد آنقدر سخت است؟

در سخت بودن ترک کردن اعتیاد هیچ بحثی نیست اما دلیل این همه سختی چیست؟ یک فرد معتاد در حال ترک چه شرایطی دارد که اطرافیان باید درکش کنند؟ اعتیاد مستقیم روی مغز، کنترل رفتار و قضاوت افراد تاثیر می گذارد. سیستم پاداش مغز، تجربه های قبلی مصرف را الگوی پاداش های بعدی یعنی عطش برای مصرف های بعدی قرار می دهد. به همین دلیل است که فرد ممکن است بارها قصد ترک داشته باشد ولی موفق نشود. یا بعد از ترک و پاکی دوباره به سمت مواد برگردد. در واقع همه ی مشکلات فیزیکی، ذهنی، احساسی و زیستی دست به دست هم می دهند و عمل ترک اعتیاد را برای فرد سخت و بعید جلوه می دهند. البته که بسیاری توانسته اند بر این مشکلات پیروز شوند و به زندگی برگردند. اما چطور از پس چالش های ترک اعتیاد برآمده اند؟

برگرفته از مطالب جامع دکتریتو

‫0/5 ‫(0 نظر)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *