طب سوزنی شهرکرد توسط دکتر علی بابایی

dralibabaei.com

طب سوزنی یا همان سوزن درمانی روشی موثر از درمان است که مردم سراسر جهان از این روش برای بهبود بیماری و یا درمان بسیاری از بیماری ها از ان استفاده میکنند

دکتر علی بابایی یکی از پزشکان خبره در شهرکرد است که طب سوزنی گوش انجام میدهد و به وسیله طب سوزنی گوش برخی از بیماری ها را درمان میکند.

طب سوزنی گوش از مهم ترین شاخه های طب سنتی چینی است که با فرو کردن سوزن در نقاط خاص گوش انجام میگیرد

طب سوزنی در کشور های مختلف به گونه های مختلفی انجام میگیرد و از شیوه های مختلف و فلسفه های مختلفی نشات میگرد که به طور کلی برای تسکین درد به کار میرود اما دیده شده که طب سوزنی گوش برخی از بیماری ها مانند خشکی شانه را نیز درمان میکند

برخی بر این اعتقاد اند که طب سوزنی اثری کوتاه مدت دارد و در بلند مدت تاثیری در بیماری ندارد ولی تحقیقات نشان داده که طب سوزنی بر درمان درد تاثیر دارد و به خودی خود خاصیت روش درمانی ندارد.

میتوان گفت طب سوزنی گوش مکمل درمانی در درمان بیماری ها به شمار میرود و درمان از این روش مقرون به صرفه بود و به عنوان مکمل درمانی روند درمان را تسریع میکند.

روش طب سوزنی گوش دکتر علی بابایی در شهرکرد به این گونه است که سوزن های بسیار نازک را در نقاط حساسی از گوش فرو میکنند که آن نقاط را گذرگاه هایی از انرژی می نامند . این روش به تسکین درد بیمار کمک میکند و بیماری هایی چون خشکی شانه را به طور کلی بهبود میبخشد.

پزشکان طب سوزنی بر این باور اند نقاطی در بدن وجود دارد که انرژی حیاط در آن ها جریان دارد و روش طب سوزنی به این گونه ات که با تاثیر بر این نقاط که مسیر های خاصی از بدن هستند به درمان بیماری میپردازند و درد ها را تسکین میدهند.

با گذشت زمان طب سوزنی همانند بسیاری از بخش های دیگر طب سنتی ار سیسام پزشکی حذف شد و جای خود را به طب کلاسیک دارد.

ولی امروزه طب سوزنی به خصوص طب سورنی گوش دوباره سر زبان ها افتاده و پزشکان کمی هستند که درمان به روش طب سوزنی را مکمل درمانی در روش های درمانی خود قرار داده اند.

دکتر علی بابایی از معدود پزشکانی است که در کنار طب کلاسیک طب سنتی را نیز پذیرفته و از این دو روش در کنار هم برای تسکین و درمان بیماری استفاده میکند.

تاریخچه طب سوزنی گوش

نقشه طب سوزنی از دوره دودمان مینگ
سازمان بهداشت جهانی و مؤسسه ملی سلامت آمریکا [نیازمند منبع] نام بیش از سی بیماری را در زمره موارد حیطه درمان توسط طب سوزنی اعلام کرده‌اند.[۱۷]

تاریخچه استفاده از طب سوزنی در کشور چین به دوران نوسنگی بازمی‌گردد که در آن زمان از سنگ‌هایی نوک تیز به نام «بیان شی» استفاده می‌شد. سوزن‌های سنگی طب سوزنی مربوط به پنج هزار سال پیش توسط باستان‌شناسان در کشور چین کشف شده‌است. نخستین کتاب چینی که در آن در مورد طب سوزنی بحث شده‌است کتاب «طب داخلی کلاسیک امپراتور زرد» می‌باشد که در حدود ۲۳۰۰ سال پیش نوشته شده‌است. آن کتاب از انواع سوزن‌های فلزی، گذرگاه‌های انرژی در بدن و نقاط خاص بر روی آنها، انواع روش‌های فروکردن سوزن در بدن و انواع بیماری‌هایی که می‌توان با استفاده از طب سوزنی آن‌ها را درمان کرد بحث کرده‌است.[۱۸]

طب سوزی شامل قرار دادن سوزن های بسیار نازک به داخل پوست در نقاط استراتژیک بدن است. طب سوزنی که جزء کلیدی پزشکی سنتی چینی است غالبا برای درمان درد استفاده می شود. از طب سوزنی به طور گسترده در حوزه های دیگر سلامت از جمله مدیریت استرس استفاده می شود.

طب سنتی چینی، طب سوزنی را روشی برای متعادل کردن جریان انرژی یا نیروی حیاتی می داند که معتقد است از مسیرهای (مریدیان) در بدن شما جریان می یابد. به نیروی حیات چی (qi) گفته می شود. متخصصین طب سوزنی بر این باورند که با قرار دادن سوزن در نقاط خاص در امتداد این مسیرها، جریان انرژی شما دوباره متعادل خواهد شد.

در مقابل این دید، بسیاری از متخصصین غربی نقاط طب سوزنی را به عنوان مکان هایی برای تحریک اعصاب، عضلات و بافت همبند می دانند. برخی معتقدند که این تحریک باعث افزایش ترشح مسکن های طبیعی بدن شما می شود.

چرا طب سوزنی انجام می شود؟

طب سوزنی به طور عمده برای کاهش ناراحتی مرتبط با انواع بیماری ها و شرایط استفاده می شود، از جمله:

  • تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی و پس از عمل
  • دندان درد
  • سردرد، از جمله سردرد میگرنی
  • درد زایمان
  • کمر درد
  • گردن درد
  • آرتروز
  • گرفتگی های قاعدگی
  • اختلالات تنفسی، مانند التهاب مخاط بینی آلرژیک

خطرات احتمالی

اگر به متخصص معتبر طب سوزنی مراجعه نمایید و سوزن ها استریل باشند، خطرات احتمالی طب سوزنی بسیار کم است. عوارض جانبی رایج عبارتند از درد و خونریزی جزئی یا کبودی در محلی که  سوزن قرار داده شده است. در طب سوزنی از سوزن های یکبار مصرف استفاده می شود، بنابراین خطر عفونت حداقل است. همه ی افراد کاندید خوبی برای طب سوزنی نیستند. شما ممکن است در معرض خطر عوارض جانبی باشید، اگر که شما:

اختلال خونریزی داشته باشید. اگر شما دچار اختلال خونریزی هستید یا اگر داروهای رقیق کننده ی خون مصرف می کنید، احتمال ابتلا به خونریزی یا کبودی ناشی از سوزن ها افزایش می یابد.

برای قلب خود ضربان ساز مصنوعی دارید. طب سوزنی که شامل استفاده از پالس های الکتریکی خفیف به سوزن است، می تواند موجب اختلال در عملکرد ضربان ساز شود.

باردار هستید. بعضی از انواع طب سوزنی زایمان را تحریک می کنند و می توانند منجر به زایمان زودرس شوند.

آمادگی برای طب سوزنی به چه شکل است؟

قبل از درمان طب سوزنی هیچگونه آماده سازی خاصی نیاز نیست.

چه انتظاری باید داشت؟

در طول درمان متخصص طب سوزنی سوزن های بسیار نازکی را به نقاطی خاص بر روی بدن وارد می کند. قرار دادن سوزن معمولا باعث احساس ناراحتی جزئی می شود.

طب سوزنی برای هر نفر سبک منحصر به فرد خود را داشته و اغلب در طی درمان جنبه های شرقی و غربی روش بهم می آمیزند. برای تعیین نوع درمان طب سوزنی مناسب برای شما، ممکن است پزشک راجع به علائم، رفتارها و شیوه زندگی شما سؤالاتی بپرسد. او همچنین ممکن است موارد زیر را از نزدیک معاینه کند:

  • قسمت هایی از بدن شما که دردناک هستند
  • شکل، پوشش و رنگ زبان شما
  • رنگ صورت شما
  • قدرت، ریتم و کیفیت ضربان قلب در مچ دست شما

این معاینه اولیه و درمان ممکن است تا ۶۰ دقیقه طول بکشد. جلسات درمان بعدی معمولا حدود نیم ساعت طول می کشد. برنامه درمان معمول برای صرفا یک مشکل، شامل یک یا دو جلسه در هفته است. تعداد جلسات درمان به وضعیت و شدت آن بستگی دارد. به طور کلی معمولا شش تا هشت جلسه درمان نیاز است.

در طول روند طب سوزنی

نقاط طب سوزنی در همه قسمت های بدن قرار دارند. گاهی اوقات نقاط مناسب از ناحیه درد دور هستند. درمانگر طب سوزنی در مورد محل انجام درمان و اینکه آیا نیاز است لباس را از قسمت خاصی از بدن در بیاورید، به شما توضیحاتی خواهد داد. ملحفه ای روی تخت قرار داده می شود و شما برای انجام درمان روی تخت دراز می کشید، درمان شامل موارد زیر است:

قرار دادن سوزن. سوزن های طب سوزنی به عمق های مختلف نقاط استراتژیک بدن شما وارد می شوند. سوزن ها بسیار نازک هستند، بنابراین معمولا ناراحتی کمی ایجاد می کنند. اغلب افراد اعمال سوزن ها را اصلا احساس نمی کنند. در طی درمان معمولی بین ۵ تا ۲۰ سوزن استفاده می شود.  هنگامی که سوزن به عمق مناسب می رسد، سوزش خفیفی را احساس می کنید.

دستکاری سوزن. درمانگر شما ممکن است پس از قرار دادن سوزن ها، آن ها را به آرامی حرکت دهد، بچرخاند یا پالس های حرارتی یا الکتریکی خفیف را به سوزن ها اعمال کند.

برداشتن سوزن. در اغلب موارد، در حالی که هنوز خوابیده اید و استراحت می کنید، سوزن ها برای مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه در جای خود باقی می مانند. معمولا هنگام برداشتن سوزن ها هیچگونه ناراحتی احساس نمی شود.

بعد از این روش

بعضی افراد احساس آرامش می کنند و بعضی دیگر بعد از درمان طب سوزنی انرژی می گیرند. اما همه به طب سوزنی پاسخ نمی دهند. اگر علائم شما در عرض چند هفته بهبود نیافته باشد، ممکن است طب سوزنی برای شما مناسب نباشد.

نتایج

اندازگیری مزایای طب سوزنی گاهی اوقات دشوار است، اما بسیاری از افراد طب سوزنی را به عنوان وسیله ای برای کنترل انواع بیماری های دردناک مفید می دانند.

طب سوزنی عوارض جانبی کمی دارد، بنابراین اگر مشکلی دارید که با روش های متعارف بهبود نمیابد، طب سوزنی ارزش امتحان کردن آن را دارد.

تأثیر طب سوزنی بر دستگاه گوارش

متخصص طب سوزنی با توجه به شرایط بیمار، نقاطی را انتخاب می‌کند که بیشینهٔ تأثیر را بر مکانیسم کلی بدن او بگذارد. استعمال طب سوزنی باعث ترشح مواد طبیعی ضددرد در بدن می‌شود که علاوه بر خاصیت سرکوب‌کنندگی درد، کمک به افزایش ایمنی بدن، تعدیل متابولیسم و همچنین سیستم گوارشی می‌کند.

با توجه به گزارش‌ها آزمایشگاهی و بالینی، طب سوزنی در درمان اختلالات گوناگون دستگاه گوارش باعث بهبود چشمگیر این بیماران شده‌است.[۵۹][۶۰] تحقیقات مختلف توانستند نقش طب سوزنی را در درمان سیستم گوارشی، از خشکی دهان الی اختلالات عملکردی همچون ریفلاکس، تهوع و استفراغ، سندرم رودهٔ تحریک پذیر (IBS)، سوء هاضمه، یبوست، اسهال، نفخ شکم، اختلالات صفراوی و مری، فرایندهای التهابی در روده، نقرس و کولیت نشان دهند

شرایطی که باعث پروسه‌های التهابی، به خصوص در رودهٔ کوچک و رودهٔ بزرگ می‌شود را به‌طور کلی التهاب دستگاه گوارش می‌نامند. از زخم روده و بیماری کرون می‌توان به عنوان شایع‌ترین و اصلی‌ترین بیماری‌های مختص به التهاب دستگاه گوارش نام برد. در سال ۲۰۱۰، حدود ۳۴۰۰۰ نفر تنها به علت بیماری‌های گوارشی فوت کردند.[۶۱] به علت این که علایم بیماری‌های گوارشی حاد و جدی هستند و عوارض ناشی از درمان‌های دارویی طولانی مدت بیماران را کلافه کرده‌است، اغلب این بیماران به دنبال روش‌های درمانی مکمل یا جایگزین هستند. در نروژ، سالانه ۴۹٪ از بیماران مبتلا به بیماری‌های التهاب دستگاه گوارش، به طب مکمل روی می‌آورند.

مجله علمی جهانی گوارش در مقاله‌ای یک آزمایش فوق‌العاده جالب را منتشر نمود. در این آزمایش که از موش‌های مبتلا به زخم روده استفاده می‌شد، پس از استعمال طب سوزنی همراه با فیتیله گذاری، محققین متوجه تغییراتی در بافت رودهٔ موش‌ها شدند. بدین صورت که تورم مخاط رودوی و شکل‌گیری زخم در آن‌ها تغییر کرد و رو به بهبودی پیش رفت. بعلاوه، التهاب به‌طور چشمگیری در سلول‌های موجود در دیوارهٔ روده کاهش یافت. اما جالب تر از همه زمانی بود که محققین مشاهده کردند که سلول‌های پوشانندهٔ روده (سلول‌های اپیتلیوم) زخم را می‌پوشانند و همچنین در بررسی مولکولی، متوجه کاهش سطح فاکتورهای التهابی (IL-12 و TNF-α) شدند.

تأثیر طب سوزنی-الکتریکی بر زخم‌های معده و مری نیز توسط محققین بسیاری مطالعه شده‌است که بر اساس آن‌ها، استعمال طب سوزنی-الکتریکی باعث بهتر به گردش درآمدن جریان خون در مخاط معده، تنظیم سطح موتیلین (هورمون محرک ماهیچه‌های صاف مجرای فوقانی معدی-روده‌ای که باعث افزایش حرکات معده و دوازدهه می‌شود) و سوماتوستاتین (باعث کاهش انقباضات در روده می‌شود در نتیجه هضم و جذب مواد غذایی در روده بهتر می‌شود) می‌گردد که در نهایت باعث کاهش گرفتگی و درد در بیماران مبتلا بع زخم معده می‌شود [۹, ۱۰].

در مطالعه‌ای که بر روی مبتلایان به سندرم رودهٔ تحریک پذیر صورت گرفت، محققین ثابت کردند که درد مزمن معده-رودهٔ این بیماران، پس از استعمال طب سوزنی کاهش می‌یابد. بر این اساس با تحریک مسیر سروتونین (عامل التهاب) و به گردش درآوردن آن، از تمرکز غلظت سروتونین در روده کاسته می‌شود [۱۱]. از طرف دیگر، یکی از عواملی باعث تحریک التهاب و ورم در این بیماران می‌شود، استرس و تنش است. استعمال طب سوزنی در این بیماران باعث کاهش آزادسازی هورمون آزادکنندهٔ کورتیکوترپین در مغز می‌شود که در نتیجهٔ آن با کاهش سطح کورتیزول خون، استرس در این بیماران نیز کم می‌شود [۱۲]. بنابراین با توجه به مطالبی که گفته شد، بیماران مبتلا به اختلالات گوارشی که به دنبال طب مکمل برای دردهای معده-رودهٔ خود هستند، طب سوزنی می‌تواند برایشان کمک‌کننده و مفید باشد.

متخصص طب سوزنی با توجه به شرایط بیمار، نقاطی را انتخاب می‌کند که بیشینهٔ تأثیر را بر مکانیسم کلی بدن او بگذارد. استعمال طب سوزنی باعث ترشح مواد طبیعی ضددرد در بدن می‌شود که علاوه بر خاصیت سرکوب‌کنندگی درد، کمک به افزایش ایمنی بدن، تعدیل متابولیسم و همچنین سیستم گوارشی می‌کند.

با توجه به گزارش‌ها آزمایشگاهی و بالینی، طب سوزنی در درمان اختلالات گوناگون دستگاه گوارش باعث بهبود چشمگیر این بیماران شده‌است.[۵۹][۶۰] تحقیقات مختلف توانستند نقش طب سوزنی را در درمان سیستم گوارشی، از خشکی دهان الی اختلالات عملکردی همچون ریفلاکس، تهوع و استفراغ، سندرم رودهٔ تحریک پذیر (IBS)، سوء هاضمه، یبوست، اسهال، نفخ شکم، اختلالات صفراوی و مری، فرایندهای التهابی در روده، نقرس و کولیت نشان دهند

شرایطی که باعث پروسه‌های التهابی، به خصوص در رودهٔ کوچک و رودهٔ بزرگ می‌شود را به‌طور کلی التهاب دستگاه گوارش می‌نامند. از زخم روده و بیماری کرون می‌توان به عنوان شایع‌ترین و اصلی‌ترین بیماری‌های مختص به التهاب دستگاه گوارش نام برد. در سال ۲۰۱۰، حدود ۳۴۰۰۰ نفر تنها به علت بیماری‌های گوارشی فوت کردند.[۶۱] به علت این که علایم بیماری‌های گوارشی حاد و جدی هستند و عوارض ناشی از درمان‌های دارویی طولانی مدت بیماران را کلافه کرده‌است، اغلب این بیماران به دنبال روش‌های درمانی مکمل یا جایگزین هستند. در نروژ، سالانه ۴۹٪ از بیماران مبتلا به بیماری‌های التهاب دستگاه گوارش، به طب مکمل روی می‌آورند.

مجله علمی جهانی گوارش در مقاله‌ای یک آزمایش فوق‌العاده جالب را منتشر نمود. در این آزمایش که از موش‌های مبتلا به زخم روده استفاده می‌شد، پس از استعمال طب سوزنی همراه با فیتیله گذاری، محققین متوجه تغییراتی در بافت رودهٔ موش‌ها شدند. بدین صورت که تورم مخاط رودوی و شکل‌گیری زخم در آن‌ها تغییر کرد و رو به بهبودی پیش رفت. بعلاوه، التهاب به‌طور چشمگیری در سلول‌های موجود در دیوارهٔ روده کاهش یافت. اما جالب تر از همه زمانی بود که محققین مشاهده کردند که سلول‌های پوشانندهٔ روده (سلول‌های اپیتلیوم) زخم را می‌پوشانند و همچنین در بررسی مولکولی، متوجه کاهش سطح فاکتورهای التهابی (IL-12 و TNF-α) شدند.

تأثیر طب سوزنی-الکتریکی بر زخم‌های معده و مری نیز توسط محققین بسیاری مطالعه شده‌است که بر اساس آن‌ها، استعمال طب سوزنی-الکتریکی باعث بهتر به گردش درآمدن جریان خون در مخاط معده، تنظیم سطح موتیلین (هورمون محرک ماهیچه‌های صاف مجرای فوقانی معدی-روده‌ای که باعث افزایش حرکات معده و دوازدهه می‌شود) و سوماتوستاتین (باعث کاهش انقباضات در روده می‌شود در نتیجه هضم و جذب مواد غذایی در روده بهتر می‌شود) می‌گردد که در نهایت باعث کاهش گرفتگی و درد در بیماران مبتلا بع زخم معده می‌شود [۹, ۱۰].

در مطالعه‌ای که بر روی مبتلایان به سندرم رودهٔ تحریک پذیر صورت گرفت، محققین ثابت کردند که درد مزمن معده-رودهٔ این بیماران، پس از استعمال طب سوزنی کاهش می‌یابد. بر این اساس با تحریک مسیر سروتونین (عامل التهاب) و به گردش درآوردن آن، از تمرکز غلظت سروتونین در روده کاسته می‌شود [۱۱]. از طرف دیگر، یکی از عواملی باعث تحریک التهاب و ورم در این بیماران می‌شود، استرس و تنش است. استعمال طب سوزنی در این بیماران باعث کاهش آزادسازی هورمون آزادکنندهٔ کورتیکوترپین در مغز می‌شود که در نتیجهٔ آن با کاهش سطح کورتیزول خون، استرس در این بیماران نیز کم می‌شود [۱۲]. بنابراین با توجه به مطالبی که گفته شد، بیماران مبتلا به اختلالات گوارشی که به دنبال طب مکمل برای دردهای معده-رودهٔ خود هستند، طب سوزنی می‌تواند برایشان کمک‌کننده و مفید باشد.

خطرات طب سوزنی

در رابطه با خطرات و عوارض طب سوزنی می‌توان گفت که این روش درمانی در صورتی که توسط پزشک مجرب انجام شود تقریباً کم خطرترین و کم عارضه‌ترین شیوه درمانی است. در صورتی‌که فرد دچار اختلال خون‌ریزی دهنده باشد یا از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده کند، استفاده از طب سوزنی برای وی خطرناک می‌باشد. همچنین استفاده از سوزن‌هایی که به خوبی ضدعفونی و استریل نشده‌اند، خطر آلوده شدن فرد را بدنبال دارند.[۵۷]

طب سوزنی در ایران

در ایران تمایل به این نوع درمان گسترش یافته و کلینیک‌های گوناگونی برای آن تأسیس شده‌است. معاون وزیر بهداشت ایران اعتقاد دارد که طب مکمل شامل رشته‌های مختلف مانند کایروپراکتیک، طب سوزنی و همئوپاتی است که هیچ‌کدام از آن‌ها در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور تدریس نمی‌شود و معدود افرادی که در این رشته‌ها در کشور فعالیت دارند، خارج از کشور دوره دیده‌اند. به گفته وی کمتر از ۳۰۰ نفر از افراد دوره دیده این رشته‌ها در خارج از کشور، در ایران فعالیت قانونی دارند.[۵۸]

اثر بخشی طب سوزنی

انجمن طب سوزنی بریتانیا پس از بررسی پیامدهای درمان سی و چهار هزار بیمار توسط ۵۷۴ درمانگر طب سوزنی، با ارائه مقاله‌ای در مجله معتبر «ژورنال بریتانیایی پزشکی» British Medical Journal در ماه سپتامبر ۲۰۰۱ چنین اعلام نمود که طب سوزنی در صورتی که توسط پزشکان آموزش دیده در دوره‌های استاندارد انجام شود، بسیار ایمن و فاقد هرگونه عارضه جدی است.[۲۱][۲۲][۲۳][۲۴] بیشتر بیماران، طب سوزنی را با تزریقات مقایسه می‌کنند، و به همین دلیل با ترس و نگرانی زیادی مواجه می‌شوند؛ ولی لازم است ذکر شود که سوزن‌ها، بسیار باریک و صیقلی طراحی شده‌اند تا بیمار دردی حس نکند، و اگر دردی ایجاد شود معمولاً در حد یک پشه گزیدگی می‌باشد. نتایج حاصل از تعدادی مطالعه نشان می دهد که طب سوزنی ممکن است به کاهش دردهایی که اغلب مزمن هستند مانند کمردرد ، گردن درد و آرتروز / درد زانو کمک کند. همچنین ممکن است به کاهش دفعات سردردهای تنشی کمک کرده و از سردردهای میگرنی جلوگیری کند. بنابراین ، به نظر می رسد طب سوزنی گزینه مناسبی برای افراد با درد مزمن باشد که باید در نظر بگیرند. با این حال ، دستورالعمل های عمل بالینی در توصیه های مربوط به طب سوزنی متناقض است. امروزه طب سوزنی به عنوان مهم‌ترین رویکرد در طب چین، پرطرفدارترین شیوه طب سنتی بین پزشکان در سراسر جهان است. طی پنجاه سال گذشته، تعداد بیشماری از پزشکان از کشورهای گوناگون پس از طی دوره پزشکی عمومی یا دوره تخصصی پزشکی کلاسیک با تحصیل در دانشگاه‌ها و دانشکده‌های بین‌المللی طب سوزنی چین نظیر آکادمی طب سوزنی پکن (CBIATC) و شانگهای، این طب را فراگرفته و در کشورهای خود مشغول به طبابت با این شیوه می‌باشند.[۲۵] طب سوزنی در بسیاری از بیماری‌ها جایگاه درمانی ویژه‌ای دارد و در درمان برخی بیماری‌ها یک سروگردن بالاتر از طب نوین قرار می‌گیرد. به عنوان مثال سردردهایی با منشأ نامشخص یا درمان پای بی‌قرار یا حتی اختلالات روحی روانی همچون استرس و اضطراب پاسخ مناسبی به درمان طب سوزنی می‌دهند یا موارد دیگری از بیماری ها[۵۱] برای درد حاد کمر، طب سوزنی اثر مثبتی نداشته‌است ولی در دردهای مزمن کمر اثر بخشی مثبتی مشاهده شده‌است. این اثر مثبت تفاوتی با اثر درمان‌های معمول پزشکی امروزی یا سنتی نبوده‌است.[۲۶][۲۷][۲۸]

اثر طب سوزنی در همراهی با روش باروری آزمایشگاهی (IVF) هم مثبت[۲۹] و هم منفی[۳۰] بوده‌است.

در مورد اثر طب سوزنی بر تهوع و استفراغ بعد عمل پژوهش‌ها نشان داد که طب سوزنی اثر مثبتی داشته اما اثرش کمتر یا مساوی با اثرات داروهای رایج بوده‌است.[۳۱] اثر طب سوزنی بر تهوع ناشی از بارداری پنجاه درصد بیش از اثر درمان توسط دارونما بوده‌است.[۳۲]

اثر طب سوزنی بر درد گردن در مطالعاتی بیشتر از اثر درمان توسط دارونما بوده‌است.[۳۳]

اثر درمانی طب سوزنی بر درد مزمن شانه مثبت بوده‌است.[۳۴]

در مورد اثر بر دردهای آرتروز نتایج پژوهش‌ها نقض‌کننده هم هستند. هم نتایج مثبت[۳۵][۳۶] و هم نتایج منفی[۳۷] از این تحقیقات به دست آمده‌است.

در پی یک بازبینی سیستمیک پژوهش‌ها مشخص شد که طب سوزنی اثری در درمان ماهیچه‌درد الیافی (فیبرومیالژی) ندارد.[۳۸]

در مورد این بیماری‌ها هم مطالعه گروه کوکران (Cochrane Collaboration) نتوانست شواهدی مبنی بر اثر مثبت یا منفی به نفع طب سوزنی بیابد که این به علت تحقیقات ضعیف، مبهم و بد کیفیت بوده و نیاز به مطالعات بهتر احساس می‌شود: آسم[۳۹] فلج بل،[۴۰] وابستگی به کوکائین،[۴۱] افسردگی بالینی،[۴۲] دیس منوره (با استفاده از تحریک الکتریکی پوست),[۴۳] صرع،[۴۴] گلوکوم،[۴۵] بی‌خوابی،[۴۶] سندرم روده تحریک‌پذیر،[۴۷] تحریک زایمان بچه،[۴۸] آرتریت روماتوئید،[۴۹] درد شانه،[۵۰] روان گسیختگی،[۵۱] ترک سیگار،[۵۲] سکته حاد،[۵۳] توانبخشی پس از سکته،[۵۴] آرنج تنیس‌بازان،[۵۵] و فراموشی عروقی.[۵۶]