لک صورت به عنوان عارضه بسیار رایج پوستی، ممکن است به دلایل مختلف اعم از آسیبهای ناشی از نور خورشید، ماه گرفتگی، لکهای ناشی از بارداری یا بیماری، لک صورت با منشاء ژنتیکی و … ایجاد شود لذا در ادامه این مطلب انواع لک های پوست و 5 روش درمان موثر برای درمان لک صورت را در سایت دکتر علی بابایی مشاهده میفرمایید . این عارضه پوستی که ممکن است برای مردان یا زنان رخ دهد. غالباً به رنگهای قهوهای روشن تا تیره بر روی بینی، پیشانی و گونه دیده میشود. شایعترین سن بروز این لکها در بین سنین 20 تا 30 سالگی است. اگر شما بدنبال روش های درمانی لک صورت هستید. ما در این مطلب درباره 5 روش درمان موثر برای درمان لک صورت صحبت کرده ایم، پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
درمان لک صورت در شهرکرد در کلینیک دکتر علی بابایی 091359000200
ملاسما
ملاسما یکی از اختلا لات پوستی شایع است. این بیماری اکتسابی، چند عاملی و عود کننده است و درمان آن با چالش های متعددی همراه است. میزان شیوع ملاسما در زنان باردار دارای پوست تیره به سی درصد میرسد. ملاسما یا نقاب حاملگی نوعی هیپر پیگمانتاسیون قهوه ای رنگ است، که در صورت و گردن زنانی که واجد زمینه ژنتیکی هستند، دیده میشود. این پیگمانتاسیون به آهستی و بدون وجود علایمی از التهاب شکل میگیرد و میتواند کم رنگ یا پر رنگ باشد. در این بیماری تعداد و فعالیت ملانوسیت های موجود در اپی درم افزایش یافته است.
درگذشته به ملاسما، کلواسما یا ماسک حاملگی میگفتند اما امروزه به آن ملاسما یا بیماری لک تیره صــورت میگوینــد پيشاني يکي از شايع ترين جايگاه هاي محل بروز ملاسما است. ملاسما باعث ايجاد لک هايي به رنگ خاکستري تا قهوهاي در صورت ميشود. لک صورت در اغلب افراد بر روي گونهها، پل بيني، پيشاني، چانه و بالاي لب بالايي پديدار ميشود. همچنين اين لک ها ممکن است بر روي قسمت هايي از بدن که بيشتر در معرض نور آفتاب قرار ميگيرد، مانند مچ و ساعد دست و گردن نيز ظاهر شود. ملاسما توسط دکتر علی بابایی در شهرکرد انجام میشود.
علت ملاسما
- ژنتیک
- رژیم ناکافی
- اختلالات هورمونی
- کمبود خواب
- قرار گرفتن در معرض آفتاب
- استفاده زیاد از لوازم آرایشی
- حذف نکردن سلولهای مرده
- استرس
این بیماری خاص سنین جوانی بوده و قبل از بلوغ و بعد از سنین یائسگی معمولا دیده نمیشود. علت اصلی آن ژنتیک است و پوست های تیره، در مواجهه زیاد با نور خورشید، دارای استعداد ژنتیکی بیشتری برای ابتلا به آن هستند، گاهی این بیماری در اثر عوامل هورمونی تشدید شده و بارز میشود. بطور مثال درخانمها، گاهی به دنبال حاملگی یا مصرف قرصهای ضد بارداری حاوی استروژن و پروژسترون، HRT و استفاده از Implant و IUD ایجاد میشود.
بروز این بیماری، همیشــه به عوامل هورمونی بســتگی ندارد چون در مردان وهمچنین در خانمهایی که حامله نشــده و قرص ضد بارداری مصرف نکرده اند، نیز ایجاد میشــود از جمله این موارد میتوان به هیپوتیروئیدی اشاره کرد.
غالبا گرفتاری در پیشانی، برآمدگی های گونه، لب فوقانی و چانه دیده میشود. ملاسما در 3 ماهه دوم یا سوم حاملگی بوجود میاید و به تدریج پس از زایمان محو شده و در حاملگی های بعدی پر رنگ تر میشود پدید میاید.
مشخصه این بیماری، بروز لکه های هایپرپیگمنته با توزیع متقارن است که بیشتر بر روی صورت بیمار پدیدار میشود.
درمان لک صورت در شهرکرد در کلینیک دکتر علی بابایی 091359000200
بیشترین نواحی بدن در معرض ملاسما
ملاسما در درجهی اول با تغییر رنگ یا «هایپرپیگمانتاسیون» (تولید بیشازحد رنگدانه) روی پوست صورت مشخص میشود. در ملاسما سه نوع الگو وجود دارد:
مرکز صورت : الگوی مرکز صورت، شایعترین شکل این بیماری است و نواحی پیشانی، گونهها، پشت لب، بینی و چانه را در بر میگیرد.
الگوی «مالار» به روی گونهها اختصاص دارد
«مندیبولار» (روی فک) :به فک، اختصاص دارد.
ظاهر شدن این لکها در دو طرف گردن و نواحی دیگر بدن مانند ساعد دستها کاملاً نادر است.
ملاسما سه نوع است
- ملاسـمای سـطحی: در این نوع،تجمع رنگدانه ها در لایه سطحی پوست است و معمولاً به خوبی به درمان پاسخ میدهد.
- ملاسمای عمقی: در این نوع، تجمع رنگدانه درلایه عمقی پوست بوده و درمان آن تقریبا مشکل است.
- ملاسـمای گسـترده: در این نوع، تجمع رنگدانه هم درلایه عمقی و هم درلایه ســطحی پوست گسترده شده و پاسخ آن به درمان نسبی است.
چه کسانی بیشتر به ملاسما مبتلا میشوند؟
- زنان (شایع است) فقط ۱۰% از افرادی که به ملاسما مبتلا میشوند؛ مرد هستند.
- بارداری به علت هورمون ها
- پوست تیره ای
- وجود بیماری در خانواده درجه یک
رنگ پوست
افرادی که رنگ پوست آنها تیره باشد، بیشتر در معرض ابتلاء به ملاسما قرار دارند، زیرا میزان ملانوسیت های فعال در پوست آنها بیشتر از افراد دارای پوست روشن میباشد.
مطلب پیشنهادی : میکرونیدلینگ در شهرکرد
نور خورشید
نور ماوراء بنفش موجود در آفتاب باعث تحریک ملانوسیتها میشود. در واقع حتی وقتی که ملاسما برطرف شده باشد، یک مواجهه کوتاه مدت با نور آفتاب میتواند باعث بازگشت مجدد آن شود. علت اینکه ملاسما در فصل تابستان غالباً شیوع بیشتری پیدا میکند نیز همین شدت بیشتر نور آفتاب است. همچنین نور آفتاب است که باعث میشود خیلی از افراد به طور مکرر دچار علائم لک صورت و ملاسما شوند.
تغییرات هورمونی
زنان باردار اغلب به ملاسما مبتلا میشوند. هنگامی که ملاسما در زنان باردار ایجاد شود، اصطلاحاً به آن کلوآسما یا ماسک بارداری میگویند. قرصهای جلوگیری از بارداری و داروهای جایگزین هورمون ها نیز میتواند باعث تحریک و ایجاد ملاسما شود.
مواد آرایشی
کرمها و محصولات محافظت از پوست که حساسیت پوستی ایجاد میکنند نیز میتوانند باعث تشدید ملاسما شوند.
مطلب پیشنهادی: کربن تراپی با لیزر
درمان ملاسما
لکهای ناشی از ملاسما میتواند به خودی خود برطرف شود. این حالت غالباً در مواردی صورت میگیرد که یک محرک خارجی مانند بارداری یا قرصهای جلوگيري از بارداری باعث ایجاد ملاسما شده باشد. به طوری که وقتی زنان وضع حمل میکنند یا مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری را متوقف میکنند، ملاسما به خودی خود برطرف میشود.
خط اول دارو های درمان ملاسما:
همواره درمان دارویی است که معمولا توسط لایه بردارها و هیدروکینون انجام میشــود.
داروهای سفید کننده : استفاده از کرم های سفید کننده ای که حاوی هیدروکینون هستند، میتواند باعث از بین رفتن این رنگدانه ها شود. هیدورکینون دارویی محرک و حساسیت برانگیز است، لذا انجام آزمایش حساسیت قبل از مصرف دارو، با استعمال مقدار کمی از آن بروی گونه ها یا دست یک بار در روز و به مدت 2 روز ضروری است . پیدایش اریتم شدید یا وزیکول، حاکی از وجود واکنش های آلرژیک است. در این صورت باید از استعمال بیشتر دارو خودداری کرد.
درمان لک صورت در شهرکرد در کلینیک دکتر علی بابایی 091359000200
1- هیدروکینون
هیدروکینون اولین اقدام درمانی خوبی است که برای رفع لکهای صورت مورد توجه قرار میگیرد. هیدروکونین سلولهای پیگمنتی هستند که عامل لک را سرکوب میکنند. این ترکیب شیمیایی بر روی پوست استعمال میشود تا رشد سلولهای پیگمنتی غیرعادی را متوقف کند. این ماده شیمیایی پیگمنت های غیرعادی موجود روی پوست را روشن میکند. این دارو اولین درمان رایج برای از بین بردن کک و مک و ملاسما به شمار میرود. معمولاً هیدروکوئینون را بر روی پوست میمالند و باعث روشن شدن رنگ پوست میشود. این دارو را میتوان به شکلهای مختلفی شامل کرم، لوسیون، ژل یا مایع، از داروخانهها تهیه کرد.
سوزش موضعی پوست یکی از عوارض جانبی احتمالی درمان با این دارو است. افرادی که در دورههای طولانیمدت (چند ماه تا چند سال) از غلظتهای بالای «هیدروکینون» برای درمان استفاده میکنند، در معرض خطر عارضهی جانبی به نام «اکرونوزیس بیرونی» قرار میگیرند. در این بیماری، پوست، همزمان با استفاده از مادهی روشنکننده تیرهتر میشود. «اکرونوزیس» ناشی از «هیدروکینون» یک تغییر رنگ دائمی در پوست است که به نظر میرسد، نتیجهی مصرف «هیدروکینون» با غلظت بالاتر از ۴% باشد. با اینحال، با مشاهدهی اولین نشانههای «اکرونوزیس» استفاده از «هیدروکینون» باید متوقف شود.
2- ترتینوئین و کورتیکواستروئیدها
برای روشنتر کردن رنگ پوست ممکن است پزشک شما یک داروی دیگر نیز برایتان تجویز کند. این داروی دوم میتواند ترتینوئین یا یک کورتیکواستروئید باشد. در برخی از موارد هر سه دارو (هیدروکوئینون، ترتینوئین و کورتیکواستروئید) به صورت ترکیبی در یک کرم وجود دارند. این کرمها را غالباً تحت عنوان کرم سه گانه درمان لک صورت میشناسند.
ترتینوئین: مصرف ترتینوئین موضعی به تنهایی، باعث بهبود بالینی قابل توجهی در ملاسما میشود که عمدتا بعلت کاهش رنگدانه اپیدرمی است، ولی این بهبودی به آرامی و در عرض چندین ماه میسر میشود.
3- سایر داروهای موضعی (برای مالیدن روی پوست):
- اسید آزلیک: اسید آزلیک یک اسید طبیعی است که از شکلگیری پیگمنت های غیرعادی پیشگیری میکند. این اسید سلولهای غیرعادی را هدف قرار داده و با سلولهای عادی کاری ندارد.
- اسید کوجیک :اسید کوجیک یک آنتیاکسیدان قوی است که رشد سلولهای پیگمنتی غیرعادی را متوقف میکند. از آنجا که یکی از عوارض جانبی درمان با اسید کوجیک، درماتیت است، این روش درمانی فقط در زمانی که روشهای درمانی دیگر مؤثر واقع نشوند به کار برده میشود.
- ترانگزامیک اسید:
خط دوم درمان ملاسما لایه برداری میباشد :
1- لایه برداری شیمیایی
در درمان ملاسما «اسید گلیکولیک» ۳۰% تا ۷۰% رایجتر است. ترکیبی از «اسید گلیکولیک» ۱۰% و «هیدروکینون» ۲% نیز میتواند برای درمان ملاسما استفاده شود. پلینگ شیمیایی روشی است که از اسید گلیکولیک یا یکی دیگر از مواد شیمیایی مشابه، برای سایش و زدودن لایهی ملاسمای پوست استفاده میشود. این مواد شیمیایی مایع بر روی پوست اِعمال شده و سوختگی شیمیایی خفیفی را ایجاد میکنند. با زدودن لایههای سوخته پوست، یک لایهی تازه و بدون ملاسما به جا میماند. در حالی که اسید گلیکولیک یکی از رایجترین گزینههای مورد استفاده است، گزینه رایج دیگر اسیدتری کلرواستیک است که یک ترکیب مشابه سرکه میباشد. هر چند لایه برداری با این ماده شیمیایی میتواند کمی دردناکتر باشد، اما گزینهی درمانی مناسبی برای موارد شدید ملاسما است.
2- میکرودرم ابریژن و درم ابریژن و میکرونیدلینگ:
روش دیگر، «میکرودرمابریژن» است که در آن از دستگاه مکش خلأ و مواد ساینده مانند تراشههای ظریف الماس یا کریستالهای اکسید آلومینیوم برای لایهبرداری سطح رویهی پوست استفاده میشود.
فشار خلأ بسته به حساسیت و میزان تحمل پوست فرد تنظیم میشود. «میکرودرمابریژن » معمولی در چند جلسه انجام میشود و ممکن است از چند دقیقه تا یک ساعت طول بکشد. معمولاً پس از «میکرودرمابریژن» نیاز به ریکاوری و انجام مراقبتهای خاص نیست. انتظار نمیرود در یک یا دو جلسهی اول نشانههای بهبودی قابلتوجهی ظاهر شود. در کنار «میکرودرمابریژن» استفاده از کرم ضدآفتاب و کرمهای دیگر نیز کمک کننده است.
درمان لک صورت در شهرکرد در کلینیک دکتر علی بابایی 091359000200
خط سوم درمان
مزوتراپی : مزوتراپی نیز به عنوان یک درمان دارویی، با مزایای خاص خود، درکنار درمانهای دیگر قابل انتخاب اســت و میتواند باعث کاهش ملاســما و بهبود پوســت موضع درمان شــود. تنها نکته قابل ذکر، نیاز به تجویز هیدروکینون از یک ماه قبل از درمان و ضرورت استفاده از ضدآفتاب، هر دو ساعت یکبار، بصورت دائمی است.
خط چهارم درمان:
استفاده از روشL-PRP برای درمان ملاسما میباشد.
درمان لک صورت در شهرکرد در کلینیک دکتر علی بابایی 091359000200
خط پنجم درمان:
لیزر: تنها لیزری که برای درمان ملاسما، دارای تائیدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) است، لیزر فرکشنال است.
بیماری که کاندید درمان ملاســما با لیزر فرکشــنال است، بایستی قبل و بعد از لیزر، بخوبی از تماس با آفتاب محافظت شود. با توجه به برگشت پذیر بودن لکها، توجه به پروتکل درمانی نگهدارنده ضروری است.
نکته بسیار مهم در درمان ملاسما استفاده از ضدآفتاب و پرهیز از تماس با تابش مستقیم خورشید است.
زیرا مهمترین عامل تشدید بیماری نور است. بطوریکه برخی از بیماران فقط با پرهیز از آفتاب به میزان قابل توجهی بهبود مییابند. به همین دلیل است که بسیاری از مبتلایان به ملاسما بهبود قابل توجهی در فصل زمستان و تشدید بیماری در تابستان را تجربه میکنند.
ترکیب لیزر کیو سویچ چه تاثیری بر درمان ملاسما دارد؟
مطالعات هیستولوژی بیان گر آن است که ملاسما به ملانوسیتها محدود نمیشود و در جریان این بیماری، فیبروبلاستها، سبوسیتها، سلولهای اندوتلیال و غشای پایه (basal membrane)، نیز دچار اختلالات ساختاری و عملکردی میشوند. راهکارهای پذیرفته شده برای درمان ملاسما شامل محافظت در برابر تابش آفتاب، حذف ملانین، مهار فعالیت تایروزیناز و تخریب گرانولهای ملانین میشود.
داروهای مورد استفاده در درمان ملاسما عبارتند از هیدروکینون، ترتینوئین، ترانگزامیک اسید و آزلائیک اسید. در مطالعات مختلف از روشهای متعددی برای درمان ملاسما استفاده شده است که رایج ترین آن ها عبارتند از میکرونیدلینگ، مزوتراپی، پیلینگ، امواج رادیویی، لیزرهای پیکوثانیه و لیزر کیوسوئیچ Nd-YAG. تاکنون هیچ یک از روش های گفته شده نتوانسته است به تنهایی به عنوان درمان ملاسما مطرح شود. با توجه به چند عاملی بودن این بیماری و پاتوژنز پیچیده آن به نظر میرسد استفاده از رویکردهای درمانی ترکیبی انتخاب هوشمندانه تر و موفق تر باشد.
مطالعه مهم در خصوص اثربخشی میکرونیدلینگ در درمان ملاسما با لیزر کیوسویچ
Köse و Borlu در مطالعهای که اخیرا در ژورنال Cosmetic Dermatology به چاپ رسانده اند به بررسی اثربخشی میکرونیدلینگ، لیزر کیو سویچ Nd‐YAG و مزوتراپی در درمان ملاسما پرداخته اند. برای این منظور، پانزده بیمار زن با ضایعات قهوهای رنگ متقارن در ناحیه صورت پس از تشخیص ملاسما توسط ارزیاب بالینی مورد مطالعه قرار گرفتند. در هر جلسه ابتدا بیماران با لیزر کیوسویچ Nd‐YAG و سپس با میکرونیدلینگ و مزوتراپی تحت درمان قرار گرفتند. پروتکل درمان هر دو هفته یک بار و به مدت پنج جلسه تکرار شد. مراحل درمان در هر جلسه به شرح زیر بود:
نبم ساعت قبل از هر جلسه درمانی، بی حسی موضع با کرم بی حسی انجام شد. در آغاز هر جلسه، ابتدا درمان با لیزر کیوسویچ Nd-YAG با طول موج 1064 نانومتری و فرکانس 8-10 هرتز انجام شد. سپس میکرونیدلینگ صورت با استفاده از کارتریج 12 نیدلی به طول 2 میلی متر تا زمان مشاهده اریتمای خفیف انجام شد.
میکرونیدلینگ، ۳-۲.۵ میلی لیترهمراه محلول مزوتراپی بر روی موضع درمان اعمال شد.
به منظور ارزیابی نتایج، عکس برداری از بیماران قبل و بعد از هر جلسه درمان در زوایای 90 درجه از جلو، 45 درجه از چپ و 45 درجه از راست انجام شد. شاخص اصلاح شده شدت ملاسما (mMASI) قبل از شروع درمان در جلسه اول و هم چنین دو هفته پس از آخرین جلسه درمانی محاسبه شد. میانگین شاخص mMASI قبل از درمان 7/5 ± 2/9 بود که پس از اتمام دوره درمان ترکیبی به 4/0 ± 6/3 کاهش یافت (p < 0.01). پاسخ به درمان در 40 درصد از بیماران “بسیار خوب” و در 7/26 درصد “خوب” ارزیابی شد.
فالوآپ یکساله در درمان با لیزر کیو سویچ به چه شکل بود؟
در 40 درصد ازبیماران فالوآپ یکساله انجام شد که از این میان تنها در 6/16 درصد افراد عود علائم مشاهده شد. نتایج به دست آمده از این تحقیق بیانگر اثربخشی رویکرد ترکیبی شامل لیزر کیوسویچ Nd-YAG، میکرونیدلینگ و مزوتراپی در درمان ملاسما و هم افزایی این روشها در کاهش شدت ملاسمای مختلط بود. به علاوه، این تحقیق نشان داد رویکرد درمانی پیشنهاد شده قابلیت اصلاح ساختار و عملکرد تمامی لایه های پوست و رده های سلولی درگیر در پاتوژنز ملاسما شامل غشای پایه، کراتینوسیتها، ملانوسیتها و دیگر انواع درمال سلها را دارد.
درمان لک صورت در شهرکرد در کلینیک دکتر علی بابایی 091359000200
اقدامات قبل از لیزر ملاسما
- اعلام حساسیت به دارو های بی حسی یا سابقه مصرف دارو یا قرص ایزوترتینوئین، وسابقه تبخال و ..
- استفاده از ترکیبات روشنکننده قبل و با فاصله معینی بعد از لیزر.
- دوری از آفتاب قبل و بعد از درمان
- استفاده از عینک مخصوص بر اساس نوع لیزر
مراقبت های بعد از لیزر ملاسما
- بعد از لیزر قسمتی از پوست که عمل لیزر روی آن انجام میشود را با آب ولرم و صابون شستشو کنید و سپس پوستتان را با ملایمت خشک کنید.
- از کرم مرطوبکنندهی پوست بعد از لیزر استفاده کنید.
- به مدت ۱ هفته در برابر اشعهی نور خورشید نباید قرار بگیرید.
- به مدت ۲ هفته از کرمهای ترمیمکننده حتماً استفاده کنید.
- هر ۲ ساعت یکبار کرم ضد آفتاب خود را تمدید کنید.
عوارض لیزر ملاسما
- التهاب و قرمز شدن پوست
- ممکن است پوست شما کمی خشک شود.
- پوست شما کمی در ناحیه لیزر شده تیرهتر خواهد شد که بعد از مدتی به صورت طبیعی حل خواهد شد.
- ایجاد جای زخم و عفونت که بسیار نادر است.
شما میتوانید برای معاینه و مشاوره در خصوص لک صورت به کلینیک دکتر علی بابایی در شهرکرد مراجعه نمایید.
بدون دیدگاه